site doorzoeken:

Warmtepompen

Een warmtepomp is een duurzaam systeem om de woning te verwarmen en warm water te verzorgen, aangezien het gebruik maakt van een energiebron die onbeperkt aanwezig is: warmte uit de lucht, bodem of grondwater.

De warmte die een warmtepomp onttrekt uit de bodem, de lucht of het grondwater, wordt gewoon weer aangevuld door de zon; en daarnaast door warmte die in de zomer wordt afgevoerd naar de bodem of het grondwater.
Een warmtepompsysteem haalt dus warmte op en zet deze om in woningverwarming en warmte voor warm water, net als een cv of zonneboiler. Sommige warmtepompsystemen kunnen ook warmte afvoeren, en dus de woning koelen.

Soorten warmtepompen

  • Water/brine; Met horizontale of verticale bron hetzij gesloten of open systeem
  • Lucht/water; Veel gebruikt voor de renovatiesector.
  • Ventilatielucht/water; Produceert warmwater uit de warmte van de af te voeren ventilatielucht.


VRAAG VRIJBLIJVENDE OFFERTE AAN

C.O.P. of E.E.R waarde
C.O.P. (Coëfficiënt Of Performance) word gebruikt voor verwarmen en E.E.R voor koelen. Om het rendement van een warmtepomp te beschrijven wordt de term C.O.P. gebruikt. C.O.P geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte tegenover de hoeveelheid verbruikte (elektrische) energie van een warmtepomp. Deze energie wordt bij de warmtepomp gebruikt door de compressor. De C.O.P. geeft met andere woorden de verhouding weer tussen de uiteindelijk verkregen warmte en wat je erin stopt aan elektriciteit.

Wanneer een warmtepomp bijvoorbeeld een C.O.P. waarde heeft van 4, dan gebruikt de warmtepomp 1 kW elektrische energie om 4 kW nuttige warmte te produceren.

Warmtepompen